İsveç olmadan Finlandiya’nın NATO üyeliği gündemde
İsveç’teki Kuran yakma hareketi, Finlandiya’nın NATO üyeliği yolunda tek başına devam etme seçeneğini gündeme getirdi. olma ihtimalini yükseltti.
Finlandiya kamu yayın kuruluşu Yle’ye konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO’ya İsveç olmadan katılma seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Haavisto, “İsveç’in uzun vadede ilerlemesini engelleyecek herhangi bir şey olup olmadığını değerlendirmeliyiz” dedi. Buna rağmen Haavisto, “şu anda bu konuda tavır almak için çok erken” belirterek, ortak başvurunun “birinci tercih” olduğunu vurguladı.
“Seçime kadar sürer”
Haavisto, “Kişisel değerlendirmem, Türkiye’nin onayında kesinlikle Mayıs ortası seçimlerine kadar sürecek bir gecikme olacağı yönündedir.” dedi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı, İsveç’teki Türkiye karşıtı protestoların ortak başvurularda kaydedilen ilerlemeyi “açıkça frenlediğini” belirterek, “Çok tehlikeli bir yoldayız. Çünkü protestolar açıkça Türkiye’nin geçiş isteğini ve dirayetini geciktiriyor” dedi. Bu mesele meclisten geçer.”
Protestocuları “Finlandiya ve İsveç’in güvenliğiyle oynamakla” suçlayan Haavisto, “Açık bir şekilde Türkiye’yi kışkırtmak amacıyla eylemlerde bulunuyorlar” dedi.
“Molaya ihtiyacım var”
Haavisto, Reuters’e yaptığı açıklamada Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki görüşmelere bir süre ara verilmesi gerektiğini söyledi.
Finlandiya Bakanı, “Üçlü müzakerelere dönmeden ve mevcut durumdan sonra işler düzeldiğinde nerede olduğumuzu görmeden önce bir ara verilmesi gerekiyor. Bu nedenle şimdilik rastgele herhangi bir sonuç çıkarmamalıyız” dedi. Haavisto, “Sanırım ortası birkaç hafta olacak,” diye ekledi.
İsveç’ten Açıklama
Haavisto’nun açıklamalarının ardından Associated Press’e konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Finlandiyalı Bakanın sözlerinin tam olarak ne anlama geldiğini anlamak için Finlandiya ile temas halinde olduklarını söyledi.
Billström, “İsveç olarak, Finlandiya ve Türkiye ile NATO üyeliğimiz konusunda yaptığımız anlaşmaya saygı duyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılmasına engel olmayan İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’den destek bekleyemeyeceğini söyledi.
İsveç ve Finlandiya’nın katılım süreci
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılmak için başvurdu. Ancak İsveç ve Finlandiya’nın başvurularına “terör örgütlerini destekledikleri” gerekçesiyle karşı çıkan Türkiye, güvenlik kaygılarını gidermek amacıyla geçtiğimiz Haziran ayında üçlü bir mutabakat zaptı imzaladığı bu ülkelerin NATO üyeliğine henüz meclis onayı vermedi. . Finlandiya ve İsveç’in üye olabilmesi için 30 NATO üye ülkesinin onayı gerekiyor.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya aralarındaki sorunları imzaladıkları muhtıra kapsamında yaptıkları üçlü görüşmelerde çözmeye çalışıyor. İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde imzalanan üçlü muhtırada, İsveç ve Finlandiya’nın “PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar attığı ve Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliklerini kaldırma karşılığında kabul ettiği” belirtiliyor. Ankara’ya silah ambargosu” veto etmeyecektir. Ankara’nın İsveç ve Finlandiya’dan talep ettiği adımlardan ilki onlarca “terörist”in Türkiye’ye iadesi.
NATO ve ABD’den tepki
Alman Welt Televizyonu’na konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’te Kuran’ın yakılmasını “yakışıksız” bulduğunu ancak söz konusu eylemin Türkiye’nin bu ülkenin üyeliğini engellemesine neden olmaması gerektiğini belirtti. İfade özgürlüğünün önemine dikkat çeken Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik protokollerini geçirmemiş olan Türkiye ve Macaristan’a bu prosedürleri hızlandırmaları çağrısında bulundu.
İsveç’teki eylemle ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bunun İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini olumsuz etkilemeyi amaçlayan bir sabotaj olabileceğini söyledi.