STK’lar depremzedelerin yaralarını sarmak için ‘tek yürek’ oldu
Kahramanmaraş’ta “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremden etkilenen bölgelerde görev yapan sivil toplum kuruluşları (STK’lar), depremzedelerin yaralarını sarmak için var gücüyle çalışıyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından harekete geçen STK’lar, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde depremden etkilenen 10 ilde çalışmalarını sürdürüyor.
Afetzedelere “yardım eli” uzatmak için ilk günden itibaren organize bir şekilde çalışmaya başlayan STK çalışanları ve gönüllüler, merkezlerinde yürüttükleri faaliyetlerle hem yardımları topluyor hem de bölgelere ulaştırıyor. ve ayrıca enkazda arama kurtarma çalışmalarının temelini oluşturur.
Gönüllüler afet bölgesindeki iş kollarına ve eğitimlerine göre enkaz kaldırma, sağlık, beslenme ve barınma alanlarında görev alırlar.
ÖNDER, 600 imam hatip derneği ile deprem bölgesinde
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türkiye’nin 81 ilinde bulunan 600 imam-hatip derneği ile deprem bölgesindeki çalışmalara destek veriyor.
Deprem sonrası düzenlenen dernek, ÖNDER Yönetim Kurulu üyeleri, Öncü Spor Kulüp Yönetimi ve ÖNDER Gençlik birimlerine bağlı ekipler, gıda, su ve arama kurtarma malzemeleriyle afet bölgesine ulaştı. Bir yandan Hatay ve Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, bir yandan da insani yardım çalışmalarını sürdürdü.
Bölgede yaklaşık 20 araçla görev yapan ekipler, AFAD’a uygun olarak Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’in ilçe ve köylerine temel gıda ve ihtiyaç malzemelerini ulaştırmaya devam ediyor.
“Türkiye Tek Yürek” sloganıyla deprem bölgesindeki afetzedelerin yaralarını sarmaya çalışan BAŞKAN grubu ve imam hatip derneklerinin yanı sıra Türkiye genelinde imam hatip ortaokulları ve imam hatip liseleri de kendi teşkilatlarıyla örgütlendi. araçlarla bölgeye yardım gönderdi.
Arama kurtarma çalışmalarına öncelikle öğretmenler ve idari ekipler katılırken, bölgeye giden tırlarda seyyar mutfaklar açıldı. Bu okullardan biri de Düzce Hafız İmam Hatip Ortaokulu idi. Aşçıları ve yardımcılarıyla birlikte okuldan dört araçla yola çıktı ve Gaziantep şehir merkezinde çorba dağıtılan bir mutfak kurdu. Burada afetzedelere bir ay süreyle hizmet verilecek.
İnsan Vakfı 2 bin kişilik bir grupla depremzedelere yardım ulaştırdı
İnsan Vakfı, 50 tır insani yardım ulaştırdığı Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de 2 bin kişilik bir ekiple bölgede destek faaliyetleri yürütüyor.
Malatya’da bulunan lojistik merkezi, seyyar ve sabit aşevi ile toplamda 8 bin kişiye yemek, 9 bin 500 kişiye çorba dağıtıyor. Günde ortalama 2 tır gıda, hijyen ve ısınma malzemesi dağıtılırken, bölgede 6 araç ve 27 kişiye de dağıtım yapılıyor.
Ayrıca Gaziantep’te bulunan 2 aşevinde 30 kişilik aşçı ve yardımcı ekibi ile günlük 10 bin kişiye yemek hazırlanmaktadır. Bölgede kurulan lojistik merkezde 7 araç ve 43 kişi ile ilçelere dağıtım yapılıyor.
Hatay, Antakya ve Kırıkhan’da 2 lojistik merkezi ve 3 aşevi ile günde toplam 14 bin kişiye sıcak yemek ulaştıran vakıf, ayrıca günde 12 tır insani yardım dağıtımı ve kordon altına alınmasını sağlıyor. Grup, bölgede 50 araç ve 285 kişi ile çevre ilçelere yardım ulaştırıyor.
Adıyaman’da 2 adet aşevi ile ihtiyaç karşılanıyor. Kurulan sağlık ocağında 15 doktor görev yapmaktadır. 43 araç ve 194 gönüllü ile sahada olan vakıf, günde 7 bin 700 kişiye yemek veriyor. Günde ortalama 10 TIR insani yardımın dağıtımına aracılık eden vakıf, AFAD koordinasyonunda kurulacak 230 çadırlık çadır kentte 3 bin kişinin barınmasını sağlayacak.
Kahramanmaraş’ta 4 aşevi 15 bin kişiye yemek hazırlıyor. Günde 5 tır insani yardım malzemesi dağıtılırken, bölgedeki 25 kişilik arama kurtarma ekibi de çok sayıda kişinin kurtarılmasında görev aldı.
Osmaniye’de 10 bin kişilik aşevi ile hizmet verilirken, 2 bin kişiye aktif olarak yemek servisi yapılıyor, yardımların dağıtımı ve organizasyonu sağlanıyor.
İki STK’dan afet bölgesinde ortak çalışma
Deprem bölgelerinde iş birliği içinde hareket eden Anadolu Gençlik Derneği ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 95 çalışanı ve 2550 gönüllüsü ile afetzedelere yardım etmeye devam ediyor.
Türkiye genelinde il ve ilçe teşkilatlarınca hazırlanan gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 159 tır ve tır, iki STK tarafından bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Sadakataşı bölgeye 34 tır insani yardım ulaştırdı.
Sadakataşı Derneği bugüne kadar bölgeye gıda, su, kışlık giysi, jeneratör, bot, mont, battaniye, hijyen malzemeleri ve çocuk paketlerinden oluşan 34 TIR insani yardım ulaştırırken, 126 işçiyle arama kurtarma ve yardım faaliyetleri yürütüyor. ve gönüllüler.
Sadakataşı grupları Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman’da faaliyetlerine devam ediyor.
Birlik Vakfı, Türkiye genelindeki 56 şubeden gönüllüler ve resmi kurum ve kuruluşlar deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına katılıyor.